Därför ska du investera i en knivslip

Knivar finns överallt, och de används på en daglig basis. Redan på morgonen när du tar dig en macka med paprika och ett glas nypressad juice har du troligtvis använt minst en kniv. Det är framför allt inom matlagning som de flesta har bruk av knivar. Såvida du inte trivs ute i naturen. Vare sig du jobbar eller bara njuter av livet utomhus på din fritid så brukar en bra kniv vara en del av packningen. Frågan är bara vilken sort och hur du tar hand om den. 

Du kommer inte så långt med en slö kniv. Det går inte ens att skära en brödskiva om inte kniven är vass och lagom stor. Ännu värre blir det om du ska försöka skära av en gren eller tälja till en pinne. Därför är en knivslip av något slag bland det viktigaste du kan investera i. I alla fall om du inte bor i ett land där en man kommer förbi med sin cykel för att slipa alla knivar i området. Men det yrket har så gott som dött ute överallt nu, så det bästa du kan göra är att skaffa dig en egen slip. 

Bra knivar som gör jobbet

Det finns en rad med olika knivar. Alla har sina syften och om du vill vara riktigt effektiv ska du välja den rätta. Samtidigt så är det många som samlar på knivar. De skaffar sig gärna reproduktioner av gamla vapen eller andra fina knivar från olika delar av världen. Det finns även flera sporter där du kan få användning av en kniv. Såvida du väljer en bra kniv och ser till att hålla den riktigt vass. Slipsten för dina knivar är ett populärt sätt att ta väl hand om dem. 

En del tävlingar går ut på att hacka sig igenom olika material. Du ska klyva en kyckling på mitten, till exempel. Inte så lätt när den hänger ner från ett snöre. Eller så ska du få itu ett stort isblock, hugga vattenmeloner i två bitar medan de faller från en höjd, och så vidare. För att vinna dessa tävlingar måste du välja rätt sorts kniv. Sedan måste den vara tillräckligt vass och väl omhändertagen. Plus att du måste öva mycket för den personliga tekniken är naturligtvis basen för framgång. 

Ta hand om dina knivar

Om du köper ett set med knivar så kommer de ofta med ett träblock där du kan ställa dem. Det förhindrar dem från att bli slöa eller skadade, för om de ligger med varandra eller bestick i en låda så är det lätt hänt att de nöter mot varandra. Ett alternativ är att skaffa ett block och fylla det vartefter med de knivar du tycker om, kanske sätta upp en magnetisk remsa på väggen där knivarna har gott om plats. Det viktiga är att du tar hand om dem och behandlar dem med respekt.

Tidningen Cafe’ skriver i en artikel om varför knivslipen är en av favoriterna i köket. För nästa steg är ju att hålla knivarna vassa. Det är svårt att jobba med en slö kniv och det tar bort mycket av nöjet med att skära. Tycker du sedan inte om att laga mat så blir det ännu värre om kniven inte fungerar som den ska. Det betyder inte att du alltid måste stå där och vässa knivarna. Ofta så räcker det med ett regelbundet underhåll. Sedan kanske du måste toppa upp som det kallas någon gång ibland om du ska skära något med stor precision. Vilket de allra flesta inte gör så ofta. 

Vikten av att ha en vass kniv

Förutom att det jobbigt att hålla på med en slö kniv så finns det andra bra anledningar till att hålla den vass. Det kan till och med vara farligt om kniven är slö eller eggen har skadats på något sätt. Du kan lätt slinta och även om den inte är så vass så kan kniven skada dig riktigt rejält. Därför ska du satsa på att alltid hålla den i gott skick. Låt den ligga i sin slida eller stå i knivblocket när den inte används. Och skär eller hacka bara sådant som den är tänkt till. Nyheter24 rapporterar här om varför det är smart att investera i en knivslip. 

För en brödkniv är inte skapad för att hugga träd i skogen. Det säger sig självt att det inte kommer att fungera. En riktigt duktig kock har flera stycken knivar och kan aldrig tänka sig att hacka lök eller skära rädisor med samma kniv. De vet exakt vilken kniv som är bäst för en viss uppgift. Dels blir resultatet bättre men du slipper anstränga dig i onödan. 

Även den som jobbar ute kan behöva flera olika sorters knivar. En del är fällbara och lätta att lägga i ryggsäcken. Då har du en kniv till hand för lite mindre uppgifter. Andra föredrar att ha sin kniv i bältet, så att de lätt kan komma åt den hela tiden. När du fiskar och jobbar i skogen så behöver du olika knivar, och kanske mer än en. Det viktiga är att den kniv du väljer ska vara vass och säker att använda. 

Olika sorters knivar och knivslipar

Om du går på nätet så hittar du ett enormt utbud av knivar. Det är lätt att se vad som finns och lära sig mer om deras bakgrund eller användningsområde. Du kan få knivar av olika material och kostnadskategorier. Det finns verksamheter som fokuserar på knivskaft. Hos dem kan du få ett unikt handtag som är både vackert och av ett speciellt material. Annars kan du bränna en vacker bild eller namn på skaftet. Andra föredrar att ha ett skaft gjort av mammutbetar eller något annat roligt material. 

För en kniv är inte bara en kniv. Det är ett redskap som du kanske använder varje dag. Efter ett tag blir det som en förlängning av din arm. Så det är självklart att den ska vara snygg, praktisk och samtidigt vass. Bra knivar förtjänar en ordentlig knivslip. Sedan har du allt du behöver för att fungera på jobb och fritid.