Därför tar allt fler hjälp av en redovisningsbyrå

Ekonomi kan vara krångligt, även om du har ett litet företag. Till och med privatpersoner kämpar med sin deklaration varje år. Därför är det inte alls konstigt att allt fler vänder sig till en redovisningsbyrå. Detta kan vara ett vist drag redan från början. Vanligtvis så ska du låta experterna ta hand om sitt område. Bokföring och redovisning är ett bra exempel på sådant som lönar sig att outsourca.

När du startar upp ett företag så har du oftast en vision. Kanske ett yrke eller hantverk som du är bra på och som du vill försöka göra något av. Men det finns många delar av en verksamhet och allt måste klaffa för att du ska ha framgång. Därför anställer du folk som kan sina saker, eller anlitar en utomstående firma för vissa uppgifter.

Ta hjälp av internet

Det var inte så väldigt länge sedan som bokhållarna satt med stora böcker. Här skrev de noggrant in alla transaktioner för hand. Blått för intäkter och rött för utgifter. Sedan skulle de två kolumnerna summeras och om de inte stämde var det bara att börja om från början. Förutom att det tog tid så var risken för mänskliga misstag relativt hög. Idag sköts det mesta på nätet, eller i alla fall så läggs det inte på datorerna. Med ett enda litet klick har du tillgång till allt. Bokföring online är framtiden.

En fördel med att göra det online eller på data är att formlerna är redan programmerade. Så länge du är noga med att föra in siffrorna på rätt ställe så hamnar de automatiskt i rätt kolumn så att säga. När du sedan vill ha olika uppställningar så kan du lita på att det stämmer. I vissa system så förs siffrorna in direkt från de olika avdelningarna. Du minskar riskerna med mänskliga misstag avsevärt, och snabbt går det också.

Hjälp av kunniga personer

Lagarna och reglerna runt ekonomiska frågor förändras hela tiden. Om du inte är försiktigt kan du åka på restskatt eller straffavgifter. För en vanlig person kan det kännas som en djungel ibland. Och bara för att du är en utmärkt rörmokare eller entreprenör så innebär det inte att du kan det där med bokföring. Däremot så finns det personer som tycker om att jobba med det och som har den rätta utbildningen. Aftonbladet skriver i den här artikeln om att fler tar hjälp av redovisningsbyrå för att deklarera.

Med en redovisningsbyrå kan du vara säker på att de kan sina saker. De håller sig uppdaterade och känner till alla de nyheter som finns varje år med deklarationen. Det är ju detta som du betalar dem för. Med tanke på vilken hjälp du får så är det inte ens så mycket. För de som har lite pengar, eller för en verksamhet, så kan de ofta komma upp med bra sätt att spara pengar. Kanske genom att inte sälja vid en viss tidpunkt utan vänta tills det är gynnsamt. Allt sådant kan de, det är deras intresse och inriktning.

Välja redovisningsbyrå noga

Naturligtvis ska du inte bara anlita första bästa redovisningsbyrå. Ta först reda på vilka kvalifikationer och utbildning de har. Gärna också vilken erfarenhet och eventuella referenser som du kan kontrollera. Men kunskap och erfarenhet är inte allt, även om det är en stor del av samarbetet. Du vill också ha en byrå som är tillmötesgående och som svarar på dina frågor. En del tycker bäst om att ha en stor redovisningsbyrå vid sin sida. Där du alltid har någon till hands som kan hjälpa dig. Andra föredrar en lite mindre byrå där du känner dig som en del av familjen.

Tidningen Resume’ skriver i en artikel om konflikter med redovisningsbyrån. Detta är något du vill undvika närhelst möjligt. Därför är det alltid bra att välja noga och inte acceptera vem som helst. Helt klart kan saker alltid hända, det är en del av livet. Men du kan göra ditt bästa för att inte hamna i en liknande situation.

Viktigt med bokföring

Det är inte bara i tiden runt deklarationer som du behöver en redovisningsbyrå. Den dagliga bokföringen måste tas om hand, det finns lagar som styr detta också. En fördel i dag är att du kan göra mycket digitalt. Scanna in kvitton och fakturor för att sedan skicka över dem i en mejl. Eller ha en direkt kontakt till din redovisningsbyrå, där fakturor och andra digitala dokument är tillgängliga för dem också.

En hel del bokföring ligger uppe i molnet nu för tiden. Detta innebär att du kan ha tillgång till det när som helst, men också från var som helst. Ditt avdelningskontor i en annan del av landet kan koppla upp sig så att du har all bokföring samlad på samma ställe. Snabbt och effektivt ska det vara, utan de stora böckerna från förr i tiden.