Effektiv simskola med våtdräkt

Det är alltid bra att kunna simma ordentligt. De flesta vistas runt vatten i olika form vare sig man har båt, tycker om att fiska eller helt enkelt går och badar. En del tar det ett steg längre och börjar tävla så smått. Det finns flera roliga simtävlingar som anordnas så gott som året runt i landet. En del i bassäng men andra i öppet vatten.

Boy at Edge of Swimming Pool

De svenska vattendragen är inte kända för att vara så varma. Ofta så tar det ett par minuter innan man vänjer sig vid temperaturen och det är vanligt med blåa läppar runt om på stränderna. Detta gör ingenting om man håller sig nära land eller bara simmar för att det är roligt. men så fort det går lite längre ut i vattnet, eller det är dags för tävling, så brukar våtdräkt vara ett bra alternativ.

Olika sorters vattensport

Det finns flera olika grenar inom simning, alla med sin egen fascinering. Utomhussimning är en sport som vuxit till sig de senaste åren. En del lopp är riktiga utmaningar med långa sträckor i kallt vatten. Andra är en kombination av olika uthållighetssporter och kräver månader av träning för att över huvud taget ta sig igenom det. Alla kräver de rätt utrustning, dels för att kunna utföra tävlingarna men även för deltagarnas säkerhet. Läs mer här om en våtdräkt för triathlon och investera inför ditt lopp.

Men vattensporter är ju inte bara simning. Windsurfing, wakeboarding, surf och vattenskidor är alla mycket roliga sporter som sker på vattnet. Det är viktigt att kunna simma ordentligt, man kan säga att det är grunden för alla andra aktiviteter. Men sedan är det bara att sätta igång. Det finns flera bra klubbar och föreningar där man kan pröva på en vattensport. Om det verkar roligt så kan man sedan köpa sin egen utrustning och sätta igång lite mer på allvar. Här finns mer information om wakeboard för den som vill lära sig mer.

En aktiv fritid

Simning och andra vattensporter är givande och ett bra sätt att tillbringa sin fritid. En del blir professionella inom sin sport, men för de flesta är det en givande hobby. Ju bättre man blir desto mer avancerad utrustning kan dock behövas. Det är inte roligt att wakeboarda med en nybörjarplatta om man är erfaren, till exempel. Eller så kan det vara dags att pröva på något nytt.

En fördel med att simma på öppet vatten är att det kan göras flera månader om året. Med dagens våtdräkter så håller man sig varm även under den svenska hösten. De flesta öppet vatten lopp hålls naturligtvis under de varmare månaderna, juni till augusti finns det flera tillfällen att tävla mot andra sim-entusiaster. Både barn och vuxna kan ha roligt i vattnet med bra våtdräkter och god träning. Att hålla sig aktiv fysiskt är alltid en fördel, och att börja med det från ung ålder är ännu bättre.

Aldrig för gammal

Det är inte alla som haft möjlighet att lära sig simma som barn. Men det betyder inte att man inte kan njuta av vattensporter eller simning. Dagens Nyheter skriver här om simskola med våtdräkter. Detta kan vara en introduktion till en helt ny värld med sport. Helt klart kan man åka ut med båten och göra andra saker utan att kunna simma. Men det är säkrare och bättre att ta sig tid att lära.

För de som har problem med övervikt eller leder kan simning vara lösningen. I vattnet så är kroppen inte lika tung och man kan därmed klara av att göra olika övningar som inte fungerar på land. För en del gravida är simning en av de enda sporterna de kan fortsätta med även när magen växer sig stor.

Vatten är ett fantastiskt medel, en källa till både hälsa och glädje. Vare sig det är en båttur, simning eller wakeboarding så kan man ha mycket roligt på vattnet. Med en bra våtdräkt är det lättare att hålla sig varm, speciellt i svenska vatten. Men även i tropiska länder kan en dräkt skydda mot solens strålar eller vassa växter. De förlänger säsongen nämnvärt och gör det lättare att simma i öppet vatten. Detta i sig själv är en upplevelse man sent glömmer.