En oväntad gäst på möhippan 

Friends Drinking Cocktails at Bridal Shower

Svensexor och möhippor är roliga fester som markerar slutet på ditt liv som singel. Egentligen så är det mest en rolig tradition eftersom de flesta redan bott ihop i flera år innan de gifter sig. något som blivit allt vanligare är att hålla festen utomlands, eller i alla fall på annan ort. Att göra den till ett minne du aldrig glömmer. Ibland kan det till och med komma oväntade gäster.

Det finns ett antal företag som driver med just den här sortens fester. De arrangerar och bokar in allt, så att du slipper tänka mer på det. Det är ganska vanligt att kompisarna tar hand om det hela. Brudtärnan eller bestman håller i trådarna och ser till att allt flyter som det ska. Vanligtvis så lägger alla till lite extra så att bruden eller brudgummen inte behöver betala något.

Den allra bästa möhippan

När du hör ordet möhippa så går tanken ofta till ett gäng fulla tjejer som gör stan. Och det kan vara ett alternativ. Men innan ni går ut och dricker så kan det vara roligt att starta kvällen med något helt annat. Eller hoppa över krogbesöken helt och hållet. Det viktiga är ju att bruden har det roligt med sina kompisar. Så aktiviteterna ska vara sådant som alla tycker om. Du kan klicka här för tips på aktiviteter för möhippa i Uppsala..

Både möhippor och svensexor har börjat bli härliga aktiviteter för gruppen. Det kräver lite planering men är värt besväret. Och när du bokar in det med en arrangör så slipper du ju tänka på alla detaljer. En del går danskurs, lär sig göra smycken, löser en mordgåta eller spelar teater. Vare sig du väljer att resa bort eller stanna hemma så är det mycket roligare när ni planerar något speciellt. Låt det inte bara bli en vanlig kväll med festande, utan gärna något minnesvärt som blir en passande början på bröllopsfesten.  På den här sidan hittar du tips på aktiviteter för svensexa i Uppsala med omnejd.

Arrangera en möhippa

Att vara brudtärna handlar inte bara om att få en fin ny klänning. Istället finns det mycket som ska göras för att ta hand om bruden. Det här är hennes stora dag och du kan göra mycket för att hjälpa henne. Bland annat så blir det mycket roligare om bruden inte känner till någonting om möhippan, utan brudtärnan ser till att fixa den. En del går så långt som att inte berätta något för bruden, och kidnappa henne när det är dags för festen. I den här artikeln i Expressen kan man läsa om hur överraskningsmoment under möhippan blir allt vanligare.

Det är klart att om ni ska resa bort kanske hon måste få några detaljer. Hon ska ju ta ledigt från jobbet och ha ett giltigt pass för resan. Men resten kan gärna bli en överraskning. Som kompis så vet du ju vad hon tycker om och hur möhippan kan bli den bästa någonsin. Det samma gäller för brudgummen och hans följe, det handlar ju trots allt om en fest med dina närmaste kompisar.

Friends at Dinner Party

Bjuda in till möhippa

Vanligtvis så är festen tänkt för de närmaste väninnorna. De som du brukar vara tillsammans med och som du har delat mycket med. En del tycker också om att inkludera släktingar, kusiner eller andra som ska komma till bröllopet. Allt beror ju på vilken sorts bröllop och släkt du har, alla har sina egna planer. Vissa är mycket nära med alla i familjen, medan andra är mer dragna till sina kompisar. Möhippan ska delas av dem som verkligen bryr sig om dig. Om detta kan du läsa på den här sidan i Expressen.

Det är bäst att planera och börja bjuda in till möhippan i god tid. Det kan vara bra att ha ett par dagar för att återhämta sig efter möhippan, den behöver inte alltid vara dagen innan vigseln. Ska festligheterna ske i en annan del av världen är det extra viktigt att skicka ut inbjudningarna i god tid. Allt detta kan arrangören ta hand om. Skicka bara en lista med allas e-post så att bollen börjar rulla. Ibland kan ni behöva justera dagen för att verkligen få med alla. Bruden kan ber4tta vilka som bara måste vara med på möhippan.

Inte bara för tjejer

Allt fler har manliga vänner och bekanta. Därför har en del möhippor börjat inkludera manliga gäster, även om det fortfarande inte är så väldigt vanligt. Men ibland så är det andra anledningar till att någon kommer med på festen. Och det kan vara nog så komplicerade orsaker. Nyheter24 skriver här om hur roliga förväxlingar innebar en oväntad gäst på möhippan.

Svensexor och möhippor har långa och djupa traditioner i det svenska samhället. För flera hundra år sedan var det brudgummen som bjöd in sina vänner för att tacka dem för ungkarlslivet. Men redan på 1800-talet så började det urarta med praktiska skämt och upptåg. Idag är det vanligt att kompisarna hittar på både det ena och det andra, oavsett om det är tjejer eller killar som festar.

Women at a Bar

Möhipporna har faktiskt ännu djupare rötter, och var från början en bjudning för både män och kvinnor. Sedan utvecklades det till att bara inkludera brudens kvinnliga vänner och bekanta. En sed som ingick var att bada bruden. Möhippan skedde ju dagen innan bröllopet så hon skulle vara riktigt ren inför sin vigsel. Idag kan man se rester av denna sed med den vanliga aktiviteten att bada bubbelbad tillsammans. Något som också har fortsatt är det livliga festandet. På sina håll gick det så vilt till att lagar stiftades för att hålla ordning på brudföljet.

En minnesvärd kväll

Det viktiga är naturligtvis att bruden (eller brudgummen) får sin speciella kväll eller dagar. Trots att bröllop inte har den samma innebörden idag som tidigare så är det ändå en viktig händelse. Något att markera på flera sätt och vis. Själva vigseln och festen kanske är mer allvarlig och elegant. Men det hindrar inte möhippan från att vara så vild, eller lugn, som du önskar.

Genom att planera den väl kan festen bli den allra bästa någonsin. Det måste inte vara dyrt eller komplicerat, men lite tanke bör ändå ges till vad som kommer att ske. Kontakta en arrangör och se vad de har att erbjuda. Se hur många ni kommer att vara och vad de flesta kan tyckas vara roligt. Framför allt planera för att brudens behov och önskningar står i fokus.

Möhippor och svensexor fortsätter att frodas, det är en tradition som inte kommer att försvinna. För alla har behov av att markera sitt bröllop som något speciellt, en händelse att komma ihåg och glädjas åt.