Funktionshindrade bör ha rätt till stöd

Det finns ett antal olika funktionshinder som kan göra vardagen mer eller mindre jobbig. En del är fysiska medan andra ligger på en psykisk eller mental nivå. Men det spelar egentligen ingen roll för det räcker med att man har något som gör det svårt att klara av sådant som anses vara normalt. En del är barn, andra vuxna, och alla har både behov och rätt till stöd.

Handicap sticker on windshield

Ibland kan det räcka med lite assistans för att man ska klara av sin vardag. Allt beror ju på graden av handikapp eller funktionshinder, samt vilken hjälp man har runt omkring i sin familj. Samtidigt så kan det vara skönt för anhöriga att slippa göra precis allt, det kan ge mer tid och energi över till att faktiskt umgås med sina familjemedlemmar.

Olika former av hjälp

Vad man behöver stöd med kan variera ganska rejält. En del kan inte gå på toaletten eller äta själva, medan andra behöver en tillrättalagd skolgång och lite extra hjälp med läxorna. För vissa situationer kan de hjälpmedel som staten tillhandahåller, eller som man köper själv, vara av ovärderlig nytta. För blinda har mobiltelefoner och datorer som talar öppnat upp internet och allt vad det innebär. Vissa autistiska barn kan också ha nytta av elektroniska hjälpmedel i klassen, en liten sak som kan betyda så mycket.

Men sedan finns det flera situationer där man behöver en annan person, någon som kan hjälpa till med de saker som inte fungerar av sig själva. Någon som respekterar vem man är som person och som vill bidra till att en individ kan göra så mycket som möjligt själv. TRF Assistans erbjuder stöd för barn med funktionsnedsättning och är ett populärt val. Att behandla klienterna som individer, oavsett deras ålder, är för dem en självklarhet.

Och det är så det ska vara. Det handlar om människor, stora som små, värdefulla personer som bara vill leva ett någorlunda normalt liv. Ofta är det inte så lätt att behöva hjälp med att äta eller klä på sig. Man vill kunna gå upp för trapporna men kroppen lyder inte. Därför måste de som assisterar dem och hjälper dem vara lyhörda för de behov och önskningar som existerar, och helst ligga ett steg före. Det krävs både empati och kunskap för att göra detta, men resultatet är väl värt ansträngningen.

Hjälp för alla

Det är alltså inte lätt många gånger att klara av vardagliga saker som att gå i skolan eller jobba utan att man får hjälp av någon. Tyvärr är det också svårt ibland att få den hjälp som behövs, och det kan kännas som en riktig djungel med alla lagar och förordningar. Rent allmänt så måste man vara tillräckligt funktionshindrad för att behöva assistans ett visst antal timmar i veckan innan man får hjälp. Men detta kan vara så individuellt och en utvärdering är inte alltid lätt att göra.

Denna artikel från Smålandsposten rapporterar om hur funktionshindrade bör ha rätt till bra stöd. Naturligtvis beror det ofta på var pengarna ska komma från, men det är synd att man ska behöva kämpa för att få hjälp. Det är jobbigt nog att ha ett handikapp eller vara funktionshindrad, och det är inte heller lätt att vara förälder till ett barn som har behov av assistans. Dygnets timmar räcker aldrig riktigt till och har man andra barn i familjen så är det lätt hänt att de blir lidande. Men med bra assistans så kan alla få lite andrum och tillåtas leva ett någorlunda normalt familjeliv. Alla borde ha rätt till hjälp och stöd, något som många jobbar hårt för att åstadkomma.