Ödesdigra konsekvenser utan brandskåp

Det finns flera olika sorters skåp, och alla har sin givna plats på kontoret eller i hemmet. Bland de allra viktigaste är de som skyddar dina papper eller värdesaker. Det finns mycket som kan hända och en del situationer kan ha ödesdigra konsekvenser. Just papper, till exempel, är känsliga och kan bli förstörda både av eld och vatten. Vissa saker som blir stulna eller borttappade kan inte ersättas. Därför är det mycket bättre att redan från början satsa på säker förvaring.

Ett kassaskåp är ofta det första en firma skaffar sig. Gärna ett som också skyddar pengar och annat från eventuell brand och släckning. Det måste vara godkänt av försäkringsbolaget för de summor som förvaras där inne. Annars kanske du inte får tillbaka något vid ett inbrott. Men brandskåp och andra sorters säkerhetsskåp behövs för en rad med olika föremål.

Skydda andra från skada

Ibland kan poängen vara att skydda omgivningarna från det som finns inne i skåpet. Ett bra exempel är olika syror och kemikalier som används i ett lab. Dessa måste låsas in noga så de inte hamnar i fel händer. Något annat som kräver säker förvaring är vapen och ammunition. E-Safe säljer godkända vapenskåp med kodlås för den som vill förvara vapen ansvarsfullt. Dels så att inte tjuvar ska kunna få tag på vapnen. Men även oskyldiga små barn som kan skadas.

Med andra ord är säkerhetsskåp något som du bör se allvarligt på. Tänk efter vilken storlek och hur pass säkra de ska vara. Vissa modeller har både kodlås och nyckel, för att det ska bli ännu svårare för utomstående att ta sig in. Du kan också få ett bra skåp med hyllor och uppdelningar så att du snabbt kan hitta vad du söker. Allt för att det ska bli lättare att skydda dina saker på alla sätt och vis.

När det börjar brinna

Ett av de största hoten förutom tjuvar är brand. Det tar så lite för att den ska spridas och bli större. Speciellt på ett kontor som är fullt av papper överallt. Eller så kanske branden uppstår när arbetsplatsen är tom och den inte stoppas i tid. Ett bra brandskåp är nödvändigt på varje företag som tar säkerhet på allvar. Även här finns det olika modeller som skyddar allt det du förvarar där inne under en viss tid med eld runt omkring.

Förutom själva elden så kan även släckningen förstöra dina värdefulla dokument. Välj därför ett brandskåp som håller elden ute så länge som möjligt men även skyddar alla saker från släckningsmaterialen. Det gäller att hela tiden ligga steget före, så att du inte står där med både ett brandskadat kontor samt utan alla dina viktiga papper. Det kan bli ödesdigra konsekvenser om man inte har ett brandskåp. Ta del av ett exempel på detta i den här artikeln från Helsingborgs Dagblad.

Allt för jakten

Det är stora pengar involverade i jakt och all den utrustning som behövs. Likaså är skytte en populär sport på flera olika nivåer.  Dessa föremål är tyvärr också värdefulla för tjuvar och andra kriminella. Detta är en av anledningarna till att folk låser in sina vapen i mycket bra vapenskåp. Ammunitionen läggs också in här, och många skåp kan till och med bultas fast i golvet.

Vilket kan vara det allra bästa. Sydsvenskan skriver i en artikel om hur ett gigantiskt vapenskåp stals. Detta hör nu inte till det allra vanligaste. För det tar både tid och ansträngning att lyckas bryta loss ett sådant stort skåp. Allra helst om det står i ett låst rum i ett låst hus.

Men som sagt är det inte bara tjuvarna som jägare och andra vapenägare vill skydda sig mot. Det är mycket viktigt att ingen obehörig kan ta sig in i skåpen, och speciellt då inte barnen. Men även en eldsvåda kan ställa till med stora problem och förstöra vapensamlingen. Därför kan ett brandsäkert skåp vara ett tänkbart alternativ. Det är dyrt att jaga. Att gevär, vapenskåp och annat kostar mycket pengar man läsa om i den här artikeln i Expressen

Skydda dina saker

Det är med andra ord uppenbart att du måste vidta rejäla åtgärder för att skydda dina saker. I hemmet kan ett litet kassaskåp vara tillräckligt för att tjuvarna inte ska ha möjlighet att stjäla dina värdesaker. Du kan skruva fast det inne i garderoben eller bulta fast det i golvet. Samtidigt så bör du välja en modell som även skyddar mot brand. Se till att låsa in era pass, juveler och allt annat som du inte vill ska bli förstört.

Ett bra vapenskåp är också vanligt i flera hem. Vissa modeller har plats för vapen av olika storlekar, så att alla kan låsa in sina saker. Även detta bultas fast så att det blir svårare att stjäla. Du kan se på det som en sorts försäkring. Alla hoppas på att ingenting ska hända, men det är alltid bättre att vara väl förberedd.

En tryggare arbetsplats

De flesta har ett kassaskåp för dagskassan och andra värdefulla dokument. Vissa modeller har ett kodlås som bara chefen eller ett par personer känner till. Detta gör det säkrare för personalen eftersom de inte har tillgång till pengarna. Det har blivit allt vanligare att inte förvara några stora summor pengar i en kassa, utan det skickas direkt in i kassaskåpet.

Men sedan var det då fråga om dokument och andra papper. Till och med i en skola kan det bli katastrof vid en brand. För andra kanske det inte har så stor betydelse, men barnens skolarbete och teckningar är guld värda för dem själva och föräldrarna. Här kan ett brandsäkert skåp komma in i bilden. Men det måste användas, annars gör det ingen nytta.

Skapa goda rutiner

Ett skåp kan vara hur bra som helst. Men om det inte är stängt på rätt sätt eller alla dokument inte lagts in där så gör det ingen nytta. Därför bör du skapa goda rutiner, både hemma och på jobbet. Helt klart så tar det några minuter extra att lägga in papper och annat i skåpet. Det är obekvämt och kan verka onödigt. Men om något skulle hända, ifall det börjar brinna, så kommer du att vara lycklig över att du använt dessa få minuter vist.

Naturligtvis kan du inte skydda dig mot allt som kan gå fel. Ett brandskåp är begränsat i sitt skydd, du har ett visst antal minuter på dig innan allt blir förstört. Men ofta så räcker denna tid om det även finns andra anordningar i rummet. Ett brandlarm och lätt tillgängliga brandsläckare kan göra stor skillnad för att få elden under kontroll. Så satsa på att skydda dina papper och värdesaker på allra bästa sätt.