Oväntad poesi hittad på kvittorullar 

Businessmen Working in Office

Få personer tänker närmare på kvittorullar och liknande produkter. Det är något som vanligtvis tar slut just när du ska betala, så att du får vänta medan de byter rulle. Men annars så är det ingenting speciellt. Förutom för vissa personer. Vem hade kunnat tro att de kan användas till att skriva poesi? Eller andra mindre trevliga handlingar.

Naturligtvis så är det främst butiker som har användning av kvittorullar. Allting måste ju registreras och dokumenteras. Alla skatter och avgifter ska betalas baserat på vilken inkomst du har. Plus att en butiksägare måste veta exakt hur mycket som kommer in och vad de lägger ut. Balansen kan vara hårfin, så varje transaktion har sin plats.

Underlätta jobbet med bra utrustning

Det är alltid lättare för både ägare och personal att jobba om allting fungerar. Bra datorer och kassamaskiner, tillräckligt med kvittorullar och annat material. Du ska aldrig behöva gå runt och leta efter det du behöver utan allting ska ligga på plats. Genom att köpa in lite större mängder är det lättare att ligga steget före. Allt för att den dagliga ruljangsen ska löpa smidigt och effektivt. Den uppskattade nätbutiken butikskassa.com säljer kvittorullar babs.

Nu för tiden så ligger allting på data. Detta gör hela processen från leverans till försäljning mer precis och lättare att hantera. Du ändrar bara priset inne i datorn, etiketterna kan ju vara de samma. Prislapparna som sitter på hyllorna är lätta att trycka ut och så har alla varor rätt pris igen. I kassan så går det också automatiskt till väga. Maskinen läser av koden, personen som jobbar i kassan slipper tänka på om priset är korrekt eller inte. Ju färre misstag som görs desto bättre, för både kunder och företag. På den här sidan finns streckkodsläsare som du har användning för i din butik.

Se bortom det uppenbara

Sedan finns det alltså personer som ser lite längre. De plockar upp en kvittorulle och ser inte priser och kreditkort. Istället börjar poetiska tankar att välla upp inom dem och de känner behovet av att skriva ner dem. Så kan det naturligtvis gå till men poesi på kvittot kan också vara en del av budskapet eller temat. Helsingborgs Dagblad skriver i en artikel om poesin du hittar på kvittorullar. Även om det kan vara svårt att läsa när du måste rulla ut dikten så är det väl värt besväret.

Bara tanken att använda en kvittorulle för något annat bör applåderas. Det handlar om att se utanför det uppenbara och använda din fantasi. Lite som artister som tar skräp och återanvänder det som vackra skulpturer eller andra konstverk. De ser inte bara en tom mjölkkartong eller Coca cola-flaska. För dem är det konst och skönhet. Vare sig det är det skrivna ordet eller fysiska kreationer så är det intressant att se vad konstnärer och poeter kan skapa.

275-6-2-kvitton-kvittorullar-streckkoder

Kvitto på kriminalitet

Tyvärr finns det individer som inte drar sig för att skada andra för personlig vinning. Även här har kvittorullar varit involverade, men inte för att skapa skönhet och glädje. Istället har en av Europas mest kända bedragare använt dem för sina brott. I alla fall är han anklagad för detta. Under flera år har han lyckats hålla sig undan, men nu hoppas de på att kvittorullarna ska bli hans fall. Kvittorullar är nu en del i organiserad brottslighet. Läs mer om hur i denna artikel från Expressen.

Naturligtvis är det inte fel på kvittorullarna. Det kunde lika gärna ha varit blyertspennor eller annat kontorsmaterial. Bedragarna var smarta, de valde något som används varje dag och som verkar vara bra. De räknade med att många företagare varken har tid eller kunskap för att klara av en liknande situation. Den oansenliga kvittorullen blev fokus i en mardröm som förhoppningsvis är över nu.

Poesi och skönhet

Då är det bra mycket bättre att fokusera på poesin på kvittorullarna. Att det tar tid att läsa kan vara en fördel, du måste sätta dig ner och tänka efter vad som står på rullen. Annars är det så lätt att springa genom livet och inte ta sig tid att reflektera över det vackra som finns. Eller hur hårt en del jobbar för att ta hand om sin familj, som ett kassabiträde. Hela dagen sitter han eller hon och scannar priser och tar emot pengar. River av kvitton och ler mot kunderna.

Troligtvis kommer du att tänka efter lite extra nästa gång du går till butiken. Se på kvittorullen och fundera över hur den kan användas. Leta fram poesirullen och njuta av det skrivna ordet. Helst inte tänka så mycket på hur kvittorullar kan användas till brottslighet. Livet går vidare, kunderna står i kö och kanhända har flera poeter blivit inspirerade att skriva ner sina tankar. Allt detta baserat på en oansenlig kvittorulle, en flera meter lång pappersremsa som är blank.