Så fungerar lösningarna för den som har svårt att gå i trappor

Det finns trappor nästan överallt. Både i privata och offentliga byggnader brukar det finnas minst en trappa. Även när de flesta använder hiss så är det viktigt att ha en alternativ utgång, ifall det skulle börja brinna. Men för vissa personer är det svårt att gå i trappor. De klarar inte av att ta sig upp- eller ner för den delen. Då är det viktigt att använda en av de lösningar som finns tillgängliga.

Naturligtvis så kan mycket bli bättre med en hiss. Men det är inte alltid möjligt att installera en sådan. Därför finns det flera andra bra lösningar som kan göra alla våningar tillgängliga för rörelsehindrade. En del kan ju använda kryckor eller klarar av att ta sig upp på annat sätt. Andra sitter i rullstol eller är allt för svaga för att klara av trappsteg. Det är fint att se hur allt fler byggnader gör en ansträngning att vara öppna för alla. Ofta är det bara lite eftertanke som behövs.

Snygga trappor är en prydnad

Att ha en trappa i huset är så mycket mer än bara ett sätt att ta sig fram. Det kan vara en prydnad, en dekoration som blir fokus i heminredningen. Vilken sort du väljer visar din stil och personlighet. Här har du chansen att sätta din personliga prägel på hemmet. Många väljer att blanda olika material för att få en unik trappa. Men det finns ingenting som hindrar dig från att ha en klassisk variant. Vänd dig till Persson & Skogs Trappor om du vill ha hög kvalitet till bra pris.

I samband med installationen av trappan kanske det också är läge med vissa lösningar för de som har svårt att gå i dem. Det är inte bara i offentliga byggnader som behovet av hjälp existerar. Ibland kan det räcka med att trappstegen inte är så höga och att det finns en rejäl ledstång. Andra installerar en liten rörlig stol som transporterar dig upp och ner mellan våningarna. Allt detta går att ordna med en bra trappa. Söker du ett bra pris på en snygg l-trappa kan du gå hit för att hitta det du söker.

Bra med trappor

Men sedan finns det också många personer som faktiskt föredrar att gå i trapporna. De tycker inte alls om att åka hiss utan går hellre några våningar upp. Om trappan är snygg och inbjudande kan det i tillägg vara en upplevelse. Som i vissa vackra byggnader runt om i världen. Hit flockas folk bara för att få se och använda själva trappan. Det är den som är huvudattraktionen.

Andra väljer trapporna för att få lite motion. Många gånger så uppmuntrar träningsexperterna alla att ta trapporna istället för hissen. I alla fall en våning eller två, för att komma igång med vardagsmotionen. Det gör större nytta än du kanske tror. Och innan du vet ordet av har det blivit en vana. Accent Magasin skriver i en artikel om hur trappan hjälper dig hålla nyårslöftet.

Men vanligtvis så går folk i trappor för att det inte finns några andra alternativ. Vissa turistattraktioner ligger högt uppe på ett berg, men många använder sin dyrbara semester till att klättra upp för alla trappstegen. När du väl är uppe känns det som att det var väl värt ansträngningen.

Försöka undvika trappor

Men alla har alltså inte möjlighet att gå i trappor. Du måste inte vara allt för handikappad för att det vara omöjligt. Därför uppmuntras organisationer och företag som bygger nytt att tänka på denna del av befolkningen. Allra helst redan vid ett nybygge, men annars går det alltid att justera till en viss grad efteråt. Sveriges Radio tipsar i ett inslag om hur det finns många bra lösningar för den som har svårt att gå i trappor.

Egentligen borde det inte vara så svårt att lägga allt till rätta även för handikappade och andra som inte går så bra. Det borde vara en självklarhet att alla ska få komma in överallt. Speciellt viktigt är detta i offentliga byggnader, men även privata företag kan försöka bli bättre på detta. Det är redan svårt nog för dessa personer att ta sig fram. Många trottoarer är inte bra för dem och det är fortfarande vanligt att ställa ut saker som hindrar deras framfart. Det minsta alla kan göra är att ge dem ett alternativ till trappor.

Mycket roligt med trappor

Trappor är ofta centrala i gåtor och bildspel. Du kan göra en hel del med en bild, och det är inte alltid så lätt att lösa gåtan. Gåtan är knäckt. Katten är på väg ned för trapporna. Läs mer i denna roliga artikel i Metro. Här har det tagit tid att knäcka nöten, det är en riktig illusion. Men när du väl läser svaret så är det självklart och du frågar dig själv hur du kunde missa det.

Så det är inte bara ute på stan som det är fullt av trappor. De förekommer överallt och är en helt naturlig del av livet. Ibland är de stora och breda. Kanske ett mästerverk som skapats av en snillrik arkitekt. En del trappor ger intrycket av att vara enorma eller hänga på intet, medan de i själva verket är helt normala. Andra är gjorda av vackra material som gör det till en njutning att besöka dem.

Använda trapporna varje dag

Men vanligtvis så är trappor ett sätt att ta sig fram på. Du måste ha en trappa för att komma upp till övervåningen i ditt hus. Eller om du bor i ett hyreshus så kanske det inte finns en hiss, i alla fall i lite lägre hus. Andra gånger så är det bara ett komplement för den som inte vill åka hiss eller för nödsituationer. Det är dock helt klart att trappor verkligen finns överallt. De är något du inte kommer ifrån.

Däremot så måste det finnas alternativ även för den som inte kan gå i trappor. Tänk vad tråkigt att inte kunna besöka ett visst kontor eller företag bara för att det ligger en liten trappa upp. Eller om du inte kan gå till biblioteket för att de inte har hiss. En ramp är det minsta som bör finnas utanför så att alla kan ta sig in.

Därför jobbar flera organisationer idag med att sprida information. För ofta så är det bara en fråga om att inse problemet. De flesta vill att deras dörrar ska vara öppna för alla. Att du ska kunna ta dig fram oavsett vilket handikapp du har eller hur byggnaden ser ut. En självklarhet tycker många. Speciellt som det finns flera bra lösningar för de som inte klarar av att gå i trappor.