Satsningen som ska få fler tjejer att bli plåtslagare

Att jobba med plåt är ett hederligt gammalt yrke som fortfarande är aktuellt. Det finns flera olika inriktningar att välja mellan. Som många andra liknande yrken så är det fortfarande huvudsakligen pojkar som söker sig till dessa utbildningar. Nu har en del skolor särskilda satsningar för att få tjejer intresserade av detta gamla hantverk.

Rent allmänt så uppmuntras tjejer att pröva på mansdominerande yrken. I alla fall när det är praktiskt möjligt, men med dagens verktyg är det få jobb som en kvinna inte klarar av rent fysiskt. En fördel med att vara unik, att välja ett yrke med få tjejer, är att det kan vara lättare att få jobb. Du står ut från mängden och om du kan dina saker kan detta vara allt som behövs för att du ska ha ett försprång.

Mycket jobb inom plåtslageri

Ett vanligt arbete för plåtslagare är fasader. Här finns det naturligtvis mycket att göra eftersom de måste renoveras och repareras med jämna mellanrum. Ofta är det fråga om en komplett tjänst, företaget kan lite av varje. Fasaden är mycket viktig eftersom det är den som skyddar huset från fukt och kyla. Den är också viktig för att ge huset ett snyggt utseende, en inte oansenlig detalj. Bbm Fasad är experter på plåtarbeten i Stockholm med omnejd.

Fönsterkarmar och mycket annat görs av plåt och måste också vara uppdaterade. De är lätta att hålla rena och skyddar huset på ett mycket effektivt sätt. Om de också matchar fasaden så blir det naturligtvis ännu mer inbjudande. En väl underhållen fasad säger mycket om ägaren och är även ett sätt att skydda dina investeringar på. Ibland kan det räcka med små reparationer här och där, men vart tionde år eller så måste du fixa hela fasaden. En del beror på var i landet du bor och hur pass utsatt huset är. Du kan klicka här för fasadputs som håller för väder och vind.

Trivsel på arbetsplatsen

Ett antal personer trivs med att jobba med sina händer. De är kreativa och känner en djup glädje när de lyckas få till något extra svårt moment. Andra har kanske inte dessa önskningar men tycker ändå att det ligger en viss tillfredsställelse i att se ett arbete väl utfört. Hantverk är något som ligger för dem och som de inte byter ut mot vilket kontorsarbete som helst. Ystads Allehanda skriver i en artikel om mannen med passion för plåtarbeten.

Denna passion eller intresse kan både killar och tjejer ha. Naturligtvis så påverkar samhället och familjens synsätt alla som växer upp idag. Men nu för tiden så är inte könsrollerna lika starkt avgränsade som de en gång var. Om du jämför med vilka valmöjligheter en tjej hade på 1950-talet så är det nästan som natt och dag. Men även för 30 år sedan var inte inställningen till kvinnor i hantverksyrken lika liberal som den är idag. Det är nu ännu mer möjligt för alla att välja något som de kan trivas med, oavsett om det är dominerat av en viss sorts människor eller inte.

Att jobba med plåt

Just plåt är något som finns på många olika ställen inom både industrin och byggbranschen. Förutom de som jobbar med att skapa olika saker som används i och runt om hemmet. Vissa inriktningar kräver stora maskiner och kan vara ett relativt tungt jobb. En del inriktningar bjuder på mer varierade arbetsuppgifter än andra, och kan vara roligare av den anledningen. Nytt plåtarbete gör kraftvärmeverket som nytt. Läs mer i denna artikel i Helsingborgs Dagblad. Detta kan vara väldigt intressant för den som har läggning för detta.

Ibland kan det underlätta att få prova på olika hantverk innan du bestämmer yrkesinriktning. Det är inte alla ungdomar som vet vad plåtslageri innebär, eller takläggning, VVS och mycket mer. Med praktiska sessioner där de kan se och kanske jobba med det blir det lättare att välja sedan. Helt klart kan du inte förstå allt vad ett yrke innebär med bara en liten introduktion. Men det kan i alla fall öppna ögonen för att det finns fler alternativ att välja mellan. StockholmDirekt skriver här om satsningen för att få fler tjejer att bli plåtslagare.

Bra yrken för tjejer

Tidigare var det inte roligt att vara tjej inom vissa yrken. Men de pionjärer som var de första kvinnliga elektrikerna, läkarna, ingenjörerna och mycket mer har banat vägen för dagens generation. Idag kan i princip en tjej välja vad hon vill. Om hon känner för att bli plåtslagare är det inga problem. Det samma om sjuksköterska är vad som lockar eller hårfrisörska. Det viktiga är att det är ett personligt val. Naturligtvis går det att omskola sig senare i livet. Men det är alltid lättare om du redan från början träffar rätt.

Det är inte alla ungdomar som vet vad de vill och det kan vara svårt att välja gymnasieinriktning. En fördel här är att många kurser är allmänna det första året eller två, så att de öppnar dörren för många olika yrken. Under denna tid brukar de flesta komma underfund med vad de vill och kan därefter välja specialisering.

Helt klart kan det vara en särskild atmosfär för tjejer, eftersom de kommer att vara i minoritet både under utbildningen och även senare i yrkeslivet. Men det behöver inte nödvändigtvis vara negativt. Lite killsnack får du kanske stå ut med, men på det stora hela brukar folk respektera någon som följer sin ledstjärna. Att veta vad du vill jobba med och ha ett intresse är en bra sak, och något som bör kultiveras.

Satsa på tjejer och plåt

Det initiativ som tagits med att introducera plåtslageri till tjejer i den ålder då de ska välja gymnasiekurser kan gärna kopieras. De flesta praktiserar och har jobbdagar, men att fokusera på annorlunda yrken kan vara en bra hjälp för de unga att välja rätt. Gärna sådant som inte alla känner till eller ens vet att tjejer kan göra. När då en aktiv kvinna som jobbar inom yrket kommer och visar vad det innebär så blir det en verklighet. De ser att det är möjligt, att tjejer kan göra allt de vill.