Stort behov av vinterförvaring för båtar 

Varje år är det en stor ström av båtägare som drar upp sina båtar för att skydda dem mot is och kyla. I ett antal båtklubbar bokar man in en kran och andra maskiner under en helg för att dra ner på kostnaderna och göra det hela mer effektivt. Men sedan måste det ju finnas en plats för alla dessa båtar, vinterförvaring är en viktig del av att ta hand om sin båt.

414-5-vinterforvaring-batarEn del hyr in sig på ett fält, gärna i nära anslutning till båthamnen. Här ligger båtarna på rad med plast eller presenning över sig. Andra har en stor tomt och kan klara av att ha en båt liggandes där de månader då det är för mycket is för att kunna använda den. Men undersökningar visar att det finns ett stort behov av plats för båtar att läggas upp under vinterhalvåret.

Skydda båten mot kyla och nederbörd

När båten väl är uppdragen gäller det att skydda den mot vädrets makter. Det är inte roligt att hitta röta eller fukt när våren kommer och man är ivrig att få båten i vattnet igen. Därför måste man se till att lägga något över den, och även försäkra sig om att det inte läcker in någonstans. När det blåser kraftigt på vintern kan det lätt hända att en presenning slits bort, eller att en liten hörna öppnas. Detta kan leda till stora problem, för ett litet hål kan släppa in mycket vatten.

Därför är det viktigt att satsa på bra material och göra allt ordentligt redan från början. Man kan hitta smart presenning för båttäckning. Detta moderna material är ett steg uppåt från en helt vanlig presenning. Det handlar om att svepa in hela båten i plast och sedan krympa den, så att den sitter riktigt tätt och inte släpper in någon form av fukt. Detta sätt att skydda båtar har visat sig vara mycket effektivt, och minskar även på behovet av att göra så mycket själv under vintern.

Båtar är en relativt stor och dyr investering, men något som kan betyda så mycket. Det är ett sätt att komma ut i naturen och uppleva en riktigt härlig svensk sommar. Kanske ta sig ut och fiska strömming när den står stinn i vattnet. Man behöver ingen sommarstuga när det finns en båt, tack vare allemansrätten kan man gå i land och njuta så gott som var som helst. Så oavsett om man har en liten billig båt eller en riktigt stor skuta så är det viktigt att skydda den och se till att den ligger väl under vinterperioden. Man kan handla krympplast för att skydda båten.

Vinterförvaring av båtar

Det är inte alltid lätt att hitta någonstans att lägga upp sin båt för vintern. Enköpings-Posten rapporterar här om att det finns ett stort behov av vinterförvaring för båtar. Naturligtvis kan detta variera runt om i landet, i storstäderna kan det vara svårare eftersom det bor fler människor där. Svenska folket älskar sina båtar och med den långa kusten runt om så finns det flera möjligheter att ta sig ut på både sjö och hav.

Vad man än investerar i så är det ingen som vill kasta bort sina pengar eller slösa med det man har. En riktigt bra vinterförvaring av båtar kan kosta en slant, men det är väl värt hyran. Att se båten ligga säkert fastsatt i sin ställning och veta att hårda vindar inte kan få den omkull. Lägga plast eller presenning runt omkring och försäkra sig om att den sitter fast. Pröva på den nya krymplasten som lägger båten i ett sorts vakuum som verkligen skyddar den väl. Allt detta är en del av att äga en båt, för att den ska vara redo när vårsolen tittar fram och det är dags för sjösättning.

Båtar hela året runt

Man måste alltid fixa lite med båten innan den läggs tillbaka i vattnet. Med jämna mellanrum måste den skrapas och målas, i alla fall om det är en träbåt. Se till att motorn fungerar och olja alla de viktigaste delarna. Det kan vara dags med nya dynor och gardiner, för de som tillbringar mycket tid i sin båt blir det som ett andra hem. I vissa fall det huvudsakliga hemmet under semesterveckorna. Men alla dessa små jobb och detaljer är ingenting jämfört med att reparera fuktskador eller annat som kan uppstå om man inte förvarar båten väl under vintern.

Så på vissa ställen är det behov av fler platser för vinterförvaring, medan andra orter har gott om det. Fler och fler går samman för att hyra en större yta där man också lättare tillsammans kan bevaka sina båtar. Allt den glädje och nytta man får ut av en båt gör det till något självklart att ta hand om den. Det är inte bara fråga om pengar utan om ett sätt att leva livet fullt ut.