Viktigt att se över sin inkomstförsäkring

Det är ingen som vill bli av med sitt jobb, men tyvärr händer det ibland. Nedskärningar och omorganisation kan leda till att man står utan anställning. Förutom att det kan vara en chock att inte ha ett arbete att gå till, med allt vad detta kan föra med sig av depression och ångest, så står man också inför den akuta frågan om hur familjen ska klara sig rent ekonomiskt. De flesta bygger upp sitt liv runt den inkomst man har, storleken på både bil och hus är bestämd grundat på detta.

Bankrupt couple moving out of house

Många försöker lägga undan och spara varje månad, speciellt i dessa tider av ostabila ekonomiska förhållanden. Men det känns inte bra att behöva ta av sina sparpengar bara för att överleva de vanliga månadsutgifterna. Försäkringskassan betalar ut 80% av ens lön vid ofrivillig arbetslöshet, men det finns ett tak på hur mycket de kan ge. Den maximala utbetalningen är 80% av 25 000 kronor. Detta innebär att om ens månadslön ligger på mer än det så förlorar man resten. De har redan skurit av 20%, så det kan bli stora frågor runt hur det hela ska gå.

Försäkringar som täcker ens utgifter

Det är vanligt att teckna en försäkring för att skydda sig själv och de sina om olyckan skulle vara framme. De flesta har en hemförsäkring och lägger ofta till en reseförsäkring. Bilen är försäkrad och barnen. Så att teckna en försäkring för sin inkomst borde vara en naturlig del av det hela, och något som allt fler ser till att göra. Man bör alltid se till att ha en bra löneförsäkring.

Dessa försäkringar är ofta en del av ens förmåner som medlem i facket, men de går också att teckna separat. I princip så går de ut på att man får ut 80% av sin egentliga lön vid ofrivillig arbetslöshet. Ofta finns det ett tak även här, men det ligger mycket högre och är en mer realistisk bild av de flestas verklighet. Här kan man läsa mer om inkomstförsäkring för säljare och vad som gäller om man skulle bli uppsagd.

En annan fördel med dessa försäkringar är att de förlänger den period då man får maximal utbetalning. Det är inte alltid så lätt att hitta ett nytt jobb och veckorna kan snabbt gå över i månader. Då är det mer än skönt att kunna ha en inkomst att falla tillbaka på. Det rekommenderas att man börjar skära ner på sina utgifter ganska snart efter att arbetslösheten har börjat. Många har extra utgifter som det går att påverka. Men för att man ska slippa behöva sälja huset så kan en inkomstförsäkring som täcker alla fasta utgifter under en längre period vara precis det som behövs.

Inkomstförsäkringar- är de alltid nödvändiga?

En försäkring kostar pengar varje månad så det är bra att kontrollera om man verkligen behöver dem. I vissa fall kanske de inte alls är av nytta och då har man lagt ut sina pengar i onödan. I den här artikeln i Privata Affärer kan man läsa om att man bör se över sin inkomstförsäkring. Detta berör i första hand de som har en något lägre inkomst, så att de faller under garantin för 80% av full lön. Eftersom det tidigare var ett lägre tak på maximal inkomst för en helt vanlig utbetalning så är det lätt hänt att man fortfarande sitter med en inkomstförsäkring som inte alls är nödvändig.

Det finns många regler runt omkring vem som kan få ersättning från Försäkringskassan och hur mycket denna blir. Bland annat så påverkar det antal dagar man haft arbete det senaste året, vilket är en anledning till att teckna en försäkring så fort som möjligt. Såvida man inte hamnar i den kategori som inte har något behov av den. Men eftersom det inte alltid är så lätt att veta vad som är bäst och hur det fungerar kan det löna sig att kontakta en facklig representant och fråga dem lite närmare.

Planera för framtiden

Det är viktigt att planera för att det värsta kan hända, för att sedan glömma bort det och inte gå omkring och oroa sig för det. Olika former av försäkringar kan vara ett sätt att inte behöva lämna hus och gård om man skulle bli arbetslös. Om möjligt, spara pengar varje månad så att det inte blir total panik om man får varsling. En inkomstförsäkring måste tecknas i god tid, så det handlar om ett sätt att ligga steget före och inte bli allt för överraskad.

Ibland läser man historier om folk som lyckats spara hundratusentals kronor och går i pension vid 40 års ålder. Det är inte alla som vill leva ett liknande liv, även om det bara skulle vara några år. Men det visar i alla fall på att de flesta kan antingen spara eller betala in till en försäkring utan allt för stora problem.